Wypróbuj wyjątkowy przepis na zupę w południowo-amerykańskim stylu od Edyty Dyduch. Dzięki użyciu kilku rodzajów papryczek chili, całość jest kusząco pikantna, a dodatek soczystego kurczaka, pomidorów oraz chrupiącej tortilli nasyci się na wiele godzin. Smacznego!
- Czas: 1 godzina
- 4 porcje
- Poziom ostrości: 3
- Poziom łatwości: 2
Składniki:
- 2 papryczki chipotle
- 1 łyżeczka przyprawy burrito
- 1 tortilla pszenna
- 1 łyżka oliwy z oliwek GAEA
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 800 ml pomidorów z puszki
- 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 2 piersi z kurczaka
Do podania:
- Kilka papryczek jalapeno krojonych
- 3 łyżki sera cheddar startego
- 3 łyżki kolendry posiekanej
- Kilka plastrów czerwonej cebuli
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion. Zagotuj i dodaj pierś z kurczaka. Gotuj przez około 10 minut, a następnie wyjmij kurczaka i osusz go.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory oraz papryczki chipotle. Dopraw do smaku bazylią, papryką wędzoną, cukrem kokosowy oraz ¾ soku z limonki. Całość zblenduj, a następnie wlej bulion. Wymieszaj i zagotuj.
- Tortillę pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż paski aż będą złociste i chrupiące.
- Pierś z kurczaka poszarp na cienkie paseczki i wrzuć je do miski. Dopraw przyprawą burrito i resztą soku z limonki. Podsmaż na tej samej patelni, na której podsmażane były paski z tortilli.
- Gotową zupę wlej do głębokich misek. Na wierz wyłóż podsmażonego kurczaka oraz chrupiące paski tortilli. Posyp świeżą kolendrą i serem cheddar. Dodaj plasterki czerwonej cebulki oraz papryczki jalapeno.