Tortilla to zawsze dobry i szybki pomysł na udany przepis. Wystarczy przygotować aromatyczny farsz z dodatkiem naszego sosu bbq, zawinąć wszystko w tortillę i zapiec pod serem. Brzmi pysznie! Zobaczcie jak zrobiła to Zuzanna Pyclik o_chochelka.
- 3 porcje
- Czas:
- 40 minut (+20 minut pieczenia)
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 1 opakowanie Tortilla Wraps (6 szt.)
- 1 łyżka ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 500 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1 duża czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g tartego sera cheddar
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż mięso na rumiany kolor.
- Następnie dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pomidory, koncentrat, ostry sos BBQ z papryki jalapeno oraz przyprawy. Duś całość przez ok. 5 minut.
- Na koniec dodaj odcedzoną z zalewy fasolę oraz ryż, całość dusić przez kolejnych 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Farsz nałóż na placki tortilli i zwijaj w rulony. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp startym serem i zapiecz w 200°C przez ok. 15 minut, aż ser się rozpuści.