fbpx

Grillowana karkówka z kukurydzą i papryką chipotle

1024 1024 Casa del Sur

Poznajcie sposób Natalii Deliciousplace.pl na grilla w meksykańskim stylu. Grillowana karkówka w marynacie z przyprawy taco oraz charakterne guacachipotle rozsmakują w sobie niejednego mięsożercę.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Ilość porcji: 4

Składniki:

Guacachipotle:

Masło ziołowe:

  • 100 g masła
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • łyżka posiekanego drobno koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło wymieszaj z solą i ziołami.
  2. Mięso rozbij tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do taco i obtocz karkówkę w takiej marynacie. Odstaw na 1 godz.
  3. Papryki chipotle posiekaj drobno. Środki awokado przełóż do miski i rozdrobnij widelcem, dodaj starty drobno czosnek, sok z limonki, oliwę i papryczki. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Kolby kukurydzy posmaruj odrobiną masła ziołowego i grilluj z każdej strony. Zamarynowaną karkówkę grilluj z obu stron po około 5 minut.
  5. Karkówkę podawaj z guacachipotle, kukurydzą oraz np. pieczonymi ziemniakami.

Polecane produkty