fbpx

Krewetki z ryżem po meksykańsku

1024 1024 Casa del Sur

Zaskocz swoich gości, serwując im danie w ananasie. Przepyszne krewetki z ostrym sosem, ryż, ananas i salsa z awokado będzie pysznym daniem nie tylko na wykwintne kolacje, ale również na co dzień. Dziękujemy za przepis Yummy_fotogriafia kulinarna.

  • Ilość porcji: 4
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji ja opakowaniu.
  2. Na patelni ma maśle ghee podsmaż 1 ząbek czosnku i dodaj ugotowany ryż. Dołóż paprykę, odsączoną kukurydzę, posyp przyprawą fajita, posól i regularnie mieszając duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  3. Na patelni na łyżce masła ghee lub innego tłuszczu podsmaż 2 ząbki czosnku i dodaj krewetki. Smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie posól i polej ostrym sosem z czerwonej papryki Casa de Mexico, wymieszaj.
  4. Ananasa przekrój na pół i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i dodaj do ryżu na patelni i wymieszaj. Do gotowego ryżu dodaj krewetki i wymieszaj wszystko razem.
  5. Awokado wymieszaj z pomidorkami, posól i polej sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę.
  6. Ryż z krewetkami przełóż na wydrążonego ananasa (lub do miseczek), skrop sokiem z limonki i posyp kolendrą. Podaj z salsą z awokado.