Ziemniaczane kuleczki z jalapeno to ekspresowa przekąska z meksykańskim twistem. Gotowe szybciej, niż myślisz – wystarczy 25 minut!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25
Ostrość: 1
Składniki:
- 2 łyżki Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa del Sur
- 2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa del Sur
- 100 g Panierki Panko House of Asia
- 1 kg ziemniaków
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g sera cheddar
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki szczypioru
- 1 łyżka kolendry
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości. Odlej wodę, odparuj i ubij za pomocą tłuczka. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wystudź.
- Marynowane jalapeno, szczypior oraz kolendrę pokrój w drobną kostkę, a cebulę podsmaż na rumiany kolor. Przełóż do ziemniaków.
- Do miski z masą ziemniaczaną dodaj ser, jajko oraz mąkę kukurydzianą. Dopraw solą i przyprawą do fajita. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm, obtocz w panierce panko i usmaż w głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe kuleczki ziemniaczane podawaj z ulubioną meksykańską salsą i sosem.