fbpx

Kuleczki ziemniaczane

1024 1024 Casa del Sur

Ziemniaczane kuleczki z jalapeno to ekspresowa przekąska z meksykańskim twistem. Gotowe szybciej, niż myślisz – wystarczy 25 minut!

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25
Ostrość: 1

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości. Odlej wodę, odparuj i ubij za pomocą tłuczka. Następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wystudź. 
  2. Marynowane jalapeno, szczypior oraz kolendrę pokrój w drobną kostkę, a cebulę podsmaż na rumiany kolor. Przełóż do ziemniaków.
  3. Do miski z masą ziemniaczaną dodaj ser, jajko oraz mąkę kukurydzianą. Dopraw solą i przyprawą do fajita. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm, obtocz w panierce panko i usmaż w głębokim tłuszczu, aż będą rumiane. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe kuleczki ziemniaczane podawaj z ulubioną meksykańską salsą i sosem.