fbpx

Meksykańska kanapka z sosem jalapeno

1022 1024 Casa del Sur

Kanapki wcale nie muszą być nudne! A szczególnie te meksykańskie. Zobaczcie tylko propozycję od @mistrz.ostrza. Sos jalapeno, polędwica, cheddar i pikle cóż za pyszne połączenie!

  • Ilość porcji: 4
  • Czas przygotowania: Przygotowanie 8h/ gotowani 30 min
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • ostry sos z czerwonej papryki jalapeno – dowolna ilość do smaku
  • papryka zielona krojona jalapeno – 4-5 sztuk
  • pap
  • Polędwica wieprzowa 400g
  • Oliwa – 1/4 kubka
  • Sok pomarańczowy – 1/4 kubka
  • Sok z 1 limonki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Suszone oregano – łyżeczka
  • Kumin mielony – pół łyżeczki
  • Bułka do panini (ciabatta)
  • Cheddar- około 400g
  • Masło – 30g

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę zostaw w lodówce 6-8 h w marynacie przygotowanej z 1/4 kubka oliwy, 1/4 kubka soku pomarańczowego, około 40ml soku z limonki, przeciśniętego ząbku czosnku, łyżeczki oregano, i połowy łyżeczki kuminu.
  2. Po tym czasie usmaż mięso na rozgrzanej patelni lub zgrilluj aż temperatura w środku osiągnie 63C – około 9 minut na patelni.
  3. Odstaw polędwicę na 5 minut do odpoczynku po tym czasie pokrój ją ostrym nożem w cienkie plastry.
  4. Przekrój pieczywo i na dolnej części ułóż ser i polędwicę oraz papryczki jalapeno.
  5. Tak powstałą kanapkę polej wewnątrz obficie sosem jalapeno.
  6. Na patelni roztop masło i połóż kanapkę. Mocno dociśnij drugą patelnią.
  7. Smaż z każdej strony przez około 3 minuty.
  8. Jeśli używasz grilla elektrycznego lub do panini, posmaruj kanapkę z zewnątrz masłem i grilluj około 4 minut