Kanapki wcale nie muszą być nudne! A szczególnie te meksykańskie. Zobaczcie tylko propozycję od @mistrz.ostrza. Sos jalapeno, polędwica, cheddar i pikle cóż za pyszne połączenie!
- Ilość porcji: 4
- Czas przygotowania: Przygotowanie 8h/ gotowani 30 min
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- ostry sos z czerwonej papryki jalapeno – dowolna ilość do smaku
- papryka zielona krojona jalapeno – 4-5 sztuk
- pap
- Polędwica wieprzowa 400g
- Oliwa – 1/4 kubka
- Sok pomarańczowy – 1/4 kubka
- Sok z 1 limonki
- Czosnek – 1 ząbek
- Suszone oregano – łyżeczka
- Kumin mielony – pół łyżeczki
- Bułka do panini (ciabatta)
- Cheddar- około 400g
- Masło – 30g
Sposób przygotowania:
- Polędwicę zostaw w lodówce 6-8 h w marynacie przygotowanej z 1/4 kubka oliwy, 1/4 kubka soku pomarańczowego, około 40ml soku z limonki, przeciśniętego ząbku czosnku, łyżeczki oregano, i połowy łyżeczki kuminu.
- Po tym czasie usmaż mięso na rozgrzanej patelni lub zgrilluj aż temperatura w środku osiągnie 63C – około 9 minut na patelni.
- Odstaw polędwicę na 5 minut do odpoczynku po tym czasie pokrój ją ostrym nożem w cienkie plastry.
- Przekrój pieczywo i na dolnej części ułóż ser i polędwicę oraz papryczki jalapeno.
- Tak powstałą kanapkę polej wewnątrz obficie sosem jalapeno.
- Na patelni roztop masło i połóż kanapkę. Mocno dociśnij drugą patelnią.
- Smaż z każdej strony przez około 3 minuty.
- Jeśli używasz grilla elektrycznego lub do panini, posmaruj kanapkę z zewnątrz masłem i grilluj około 4 minut