Zaskocz znajomych i zaserwuj im tacosy z szarpanym jackfruitem. Jackfruit doskonale imituje strukturę mięsa, a dobrze przyprawiony sprawi, że w smaku będzie nie do odróżnienia. To jak, spróbujecie?
- 4 porcje
- Czas: 45 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 1 opakowanie taco shells
- 3 łyżeczki pasty z czosnku lub 3 ząbki czosnku
- 400 g jackfruita zielonego szarpanego
- 1/2 puszki czarnej fasoli
- 2 łyżeczki ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno
- 4 łyżki sosu taco
- 3 łyżki przyprawy do taco
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w pół plastry
- 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż jackfruita, cebulę i czosnek na rumiany kolor. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, sos i przyprawę do taco. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.
- Awokado skrop sokiem z limonki, dodaj czerwoną cebulę oraz kolendrę, dopraw solą, dodaj oliwę i całość wymieszaj.
- Muszle do taco napełnij awokado oraz farszem, na koniec udekoruj listkami kolendry.