Sięgnij po idealną propozycję dania na spotkanie z przyjaciółmi. Potrawa o meksykańskiej nucie pochodzi od Moniki Grudzińskiej.
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 50 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki stołowe sosu z czerwonej papryki jalapeno
- 3 łyżki stołowe sosu z papryki jalapeno o smaku BBQ
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego House of Asia
- 6 łyżek stołowych keczupu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Pozostałe:
- Nachosy
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 0,5 małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 papryki
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Rozmaryn
- Szczypiorek
- Sezam do posypania skrzydełek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i marynuj skrzydełka kurczaka przez minimum godzinę.
- Dokładnie umyte i nieobrane ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut następnie odcedź i przekrój na pół. Polej ziemniaki oliwą, dodaj 3 ząbki czosnku, rozmaryn, sól i wymieszaj. Papryki umyj i przekrój na pół i oczyść. Marchewki umyj i pokrój w opaski.
- Przed pieczeniem polej warzywa oliwą.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj warzywa wraz z przekrojoną główką czosnku i zamarynowane skrzydełka kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
- Upieczone skrzydełka posyp szczypiorkiem i sezamem. Podaj z warzywami i chrupiącymi nachosami oraz z zielonym sosem jalapeno.