Jesteście gotowi na straszliwie pyszne danie na Halloween? Potworne burgery z Jalapeño z soczystą wołowiną, ostrym sosem BBQ i przerażającymi oczami z oliwek to idealny wybór na mroczne spotkania. Spróbuj, jeśli nie boisz się intensywnych smaków! Za przepis dziękujemy Fly me to the spoon.
- Czas przygotowania: 25 min
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 opakowanie Przyprawy do burrito Casa del Sur
- 8 Papryczek Jalapeno zielonych krojonych Casa del Sur
- Ostry sos BBQ z papryki jalapeno Casa del Sur
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerwona cebula drobno posiekanej
- 1 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz
- 2 plasterki sałaty
- 2 bułki do burgerów
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 ogórek kiszony lub małosolny
- 2 oliwki nadziewane papryką
Przygotowanie:
- Połowę posiekanej cebuli dodaj do mięsa razem z 1 opakowaniem przyprawy do burrito i dokładnie wymieszaj. Uformuj 2 burgery i smaż na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony.
- Jeden bok plasterka żółtego sera natnij, formując zęby. Ogórek pokrój w bardzo cienkie podłużne plastry.
- W misce rozdrobnij awokado, dodaj pozostałą cebulę, posiekany czosnek i posiekane w malutkie kawałki pomidory, sól i pieprz oraz sok z cytryny.
- Bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj odrobiną sosu BBQ, na to ułóż sałatę, guacamole, plasterki jalapeno oraz kotleta. Na burgerze ułóż ogórka, tak, aby jego część wystawała, tworząc „język”, na wierzchu ułóż ser, „zębami” na stronę ogórka, posmaruj sosem BBQ, przykryj drugą bułką.
- Oliwki przekrój na pół i każdą połówkę nabij na wykałaczkę, drugą część wbij w bułkę – oczy są gotowe.