Straaaaszne dynie polecają się na Halloween. Sprawdź jakie to proste! Wystarczy Ci tylko kilka podstawowych składników i gotowe. Nie zapomnij o krwistym czerwonym sosie BBQ. Dziękujemy za przepis Warzywny.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
- 2 szt. tortilla wraps
- sos BBQ z papryki jalapeno – wedle uznania
- 6 plasterków papryki zielonej krojonej jalapeno
- 50 g czerwonej papryki
- 100 g tartej mozzarelli
- 100 g pierś z kurczaka
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- 1 szt. jajka
- kilka gałązek natki pietruszki/kolendry
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w cienkie paski. Rozdrobnij płatki i przesyp je do miseczki. Jajko wbij do osobnej miski, posól i wymieszaj do połączenia.
- Paseczki kurczaka obtocz w jajku, a następnie w płatkach. Smaż około 2 min z każdej strony.
- Z placków tortilli wytnij dynie (6 szt całych na spód i 6 szt z oczami i zębami na górę)
- Gotowe spody posmaruj sosem.
- Na środek nałóż kurczaka, dookoła papryczki i posiekaną natkę pietruszki. Posyp mozzarellą i przykryj wyciętymi wcześniej dyniami.
- Tak przygotowane dynie piecz w rozgrzanym do 220° piekarniku przez 8 min.
- Gotowe dyniowe quesadillas podawaj z odrobiną ostrego sosu.