Pyszne chili con carne w wersji z quinoa i soczewicą przygotujesz w 35 minut. To szybki, pożywny obiad pełen aromatycznych przypraw. Za przepis dziękujemy pysznekadry.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 35
Ostrość: 1
Składniki:
- 1 szklanka Quinoa mieszana QF Quality Food
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa del Sur
- Nachos chips Casa del Sur
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, przepłukanej
- 750 ml wody lub bulionu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 awokado
- 1 łyżka śmietany
- kolendra
Przyprawy:
- 2 łyżki Przyprawy chili con carne Casa del Sur
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek w dużym garnku.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy (w tym chili con carne). Podsmaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj krojone pomidory, quinoa, soczewicę i bulion lub wodę. Wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż quinoa i soczewica będą miękkie.
- Dodaj czarną fasolę i sok z cytryny. Dopraw do smaku.
Podawaj z nachosami, awokado , śmietaną i kolendrą