SoboTaco to już u nas tradycja. Nasz szef kuchni stworzył dla Was iście jesienną propozycję tacosów. Poznajcie przepis na Taco z pieczoną dynią i warzywami. My już próbowaliśmy, teraz czas na Was.
- 4 porcje
- Czas: 60 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 opakowanie taco shells
- 1 puszka salsy meksykańskiej czerwonej
- 100 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 2 łyżeczki ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
- 1 łyżeczka posiekanej papryki Chipotle
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- 400 g dyni
- 1 łyżeczka posiekanej wędzonej papryczki chipotle
- Sól, pieprz czarny do smaku
Do podania:
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
- Pomidory, cebulę, czosnek, marchew oraz 1/3 dyni pokrój na kawałki, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na blachę do pieczenia. Pozostałą dynię pokrój w mniejszą kostkę, dodaj kilka kropel oliwy i wstaw wszystko razem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a dynię pokrojoną w kostkę odłóż na bok. Pozostałe warzywa zmiksuj na pastę z salsą meksykańską i dopraw posiekaną papryką chipotle, solą i pieprzem.
- Dynię pokrojoną w kostkę podziel na dwie części, jedną odstaw, a drugą zmiksuj z mlekiem kokosowym na puree i dopraw ostrym sosem z czerwonej papryki Jalapeno.
- Taco shells przełam na pół i każdą połówkę posmaruj sosem z pieczonych warzyw, ułóż pieczoną kostkę dyni, następnie puree dyniowe i całość posyp kolendrą i skrop limonką