fbpx

Taco z pieczoną dynią i warzywami

1022 1024 Casa del Sur

SoboTaco to już u nas tradycja. Nasz szef kuchni stworzył dla Was iście jesienną propozycję tacosów. Poznajcie przepis na Taco z pieczoną dynią i warzywami. My już próbowaliśmy, teraz czas na Was.

  • 4 porcje 
  • Czas: 60 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki: 

Do podania: 

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory, cebulę, czosnek, marchew oraz 1/3 dyni pokrój na kawałki, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na blachę do pieczenia. Pozostałą dynię pokrój w mniejszą kostkę, dodaj kilka kropel oliwy i wstaw wszystko razem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a dynię pokrojoną w kostkę odłóż na bok.  Pozostałe warzywa zmiksuj na pastę z salsą meksykańską i dopraw posiekaną papryką chipotle, solą i pieprzem.
  2. Dynię pokrojoną w kostkę podziel na dwie części, jedną odstaw, a drugą zmiksuj z mlekiem kokosowym na puree i dopraw ostrym sosem z czerwonej papryki Jalapeno.
  3. Taco shells przełam na pół i każdą połówkę posmaruj sosem z pieczonych warzyw, ułóż pieczoną kostkę dyni, następnie puree dyniowe i całość posyp kolendrą i skrop limonką