Czas na kolorowe SoboTaco. Kuchnia meksykańska to jedna z najbardziej barwnych kuchni świata. Poznajcie więc przepis na kolorowe taco z serem haloumi w towarzystwie batata, ananasa, rzodkiewki, pestek granatu i czerwonej kapusty marynowanej w zielonej salsie.
- 4 porcje
- Czas: 45 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 2 łyżeczki ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
- 1 batat
- 200 g sera halloumi
- 150 g czerwonej kapusty drobno pokrojonej
- Plaster ananasa
- 4 rzodkiewki
Zalewa piklująca do kapusty:
- 100 g zielonej salsy Verde
- 100 ml wody
- 50 ml octu
- 50 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 2-3 goździki
- 2 szt. anyżu
- 1 czerwona cebula
- 4 rzodkiewki
- ½ limonki
- Sól, pieprz czarny
Do podania:
- 1 opakowanie Taco shells
- 4 łyżki pestek z granatu
- Pół limonki pokrojonej na cząstki
- Świeże listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Batata upiecz w temperaturze 200°C do miękkości (dokładny czas zależy od jego wielkości). Następnie wyjmij go z piekarnika, obierz i przełóż do miski, dolej sos z ostrej papryki jalapeno, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę oraz dwie łyżki soku z limonki. Całość wymieszaj, aż nabierze konsystencji pasty.
- Do rondelka dodaj wszystkie składniki zalewy piklującej, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści, odstaw do wystudzenia. Kapustę przełóż do słoika dodaj zalewę, zakręć i odstaw. (Ten krok możesz przygotować wcześniej, najlepiej w większej ilości, która nadaje się do pasteryzacji).
- Ananasa i ser halloumi grilluj na patelni na rumiany kolor, następnie pokrój na kawałki.
- Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
- Składamy tacos: do muszli nałóż puree z batata, piklowaną kapustę, ser halloumi, ananasa, rzodkiewkę, owoce granatu i na końcu listki kolendry.