fbpx

Tacos z grillowanym serem halloumi z zieloną salsą meksykańską

1022 1024 Casa del Sur

Czas na kolorowe SoboTaco. Kuchnia meksykańska to jedna z najbardziej barwnych kuchni świata. Poznajcie więc przepis na kolorowe taco z serem haloumi w towarzystwie batata, ananasa, rzodkiewki, pestek granatu i czerwonej kapusty marynowanej w zielonej salsie.

  • 4 porcje
  • Czas: 45 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Zalewa piklująca do kapusty:

  • 100 g zielonej salsy Verde 
  • 100 ml wody
  • 50 ml octu
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 szt. anyżu
  • 1 czerwona cebula
  • 4 rzodkiewki
  • ½ limonki
  • Sól, pieprz czarny

Do podania:

  • 1 opakowanie Taco shells
  • 4 łyżki pestek z granatu
  • Pół limonki pokrojonej na cząstki
  • Świeże listki kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Batata upiecz w temperaturze 200°C do miękkości (dokładny czas zależy od jego wielkości). Następnie wyjmij go z piekarnika, obierz i przełóż do miski, dolej sos z ostrej papryki jalapeno, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę oraz dwie łyżki soku z limonki. Całość wymieszaj, aż nabierze konsystencji pasty.
  2. Do rondelka dodaj wszystkie składniki zalewy piklującej, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści, odstaw do wystudzenia. Kapustę przełóż do słoika dodaj zalewę, zakręć i odstaw. (Ten krok możesz przygotować wcześniej, najlepiej w większej ilości, która nadaje się do pasteryzacji).
  3. Ananasa i ser halloumi grilluj na patelni na rumiany kolor, następnie pokrój na kawałki.
  4. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  5. Składamy tacos: do muszli nałóż puree z batata, piklowaną kapustę, ser halloumi, ananasa, rzodkiewkę, owoce granatu i na końcu listki kolendry.