fbpx

Pieczone skrzydełka kurczaka z ziemniakami i sosem jalapeno

1022 1024 Casa del Sur

Sięgnij po idealną propozycję dania na spotkanie z przyjaciółmi. Potrawa o meksykańskiej nucie pochodzi od Moniki Grudzińskiej.

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 50 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

Marynata:

Pozostałe:

  • Nachosy
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 0,5 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Rozmaryn
  • Szczypiorek
  • Sezam do posypania skrzydełek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i marynuj skrzydełka kurczaka przez minimum godzinę.
  2. Dokładnie umyte i nieobrane ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut następnie odcedź i przekrój na pół. Polej ziemniaki oliwą, dodaj 3 ząbki czosnku, rozmaryn, sól i wymieszaj. Papryki umyj i przekrój na pół i oczyść. Marchewki umyj i pokrój w opaski.
  3. Przed pieczeniem polej warzywa oliwą.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj warzywa wraz z przekrojoną główką czosnku i zamarynowane skrzydełka kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
  5. Upieczone skrzydełka posyp szczypiorkiem i sezamem. Podaj z warzywami i chrupiącymi nachosami oraz z zielonym sosem jalapeno.