Jajka po meksykańsku z ostrym sosem jalapeno
Poznajcie huevos rancheros, czyli tradycyjne, wiejskie, meksykańskie śniadanie. Podstawą tego dania oczywiście są jajka podane w towarzystwie iście meksykańskich smakołyków. Czarna fasola, papryczki chipotle i ostry sos jalapeno nadadzą temu daniu ognia! Dziękujemy za przepis Mirabeldream
liczbę porcji: 2
czas przygotowywania: 15 minut
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki czarnej fasoli
- 2,3 papryczki chipotle
- ostry sos red jalapeño pepper
- pół cebuli
- 2 jajka
- 2,3 mini tortille
- 2-3pomidorki koktajlowe
- garść słodkiej papryki
- pół awokado
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- ulubiony ser wg. uznania
- kolendra lub pietruszka do dekoracji
- limonka do skropienia całości
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę usmaż na patelni, dodaj sos pomidorowy i przesmaż go chwilę. Wrzuć pomidorki i paprykę, paprykę chipotle po chwili wrzuć fasolę.
- Na drugiej patelni podgrzej tortille, aż zrobią się delikatnie brązowe. Usmaż jajka sadzone.
- Całość wyłóż na talerz, najpierw tortille, później sos pomidorowy z fasolką i jajka. Udekoruj warzywami, awokado, serem, kolendrą, polej ostrym sosem i skrop limonką.