Zaskocz swoich gości, serwując im danie w ananasie. Przepyszne krewetki z ostrym sosem, ryż, ananas i salsa z awokado będzie pysznym daniem nie tylko na wykwintne kolacje, ale również na co dzień. Dziękujemy za przepis Yummy_fotogriafia kulinarna.
- Ilość porcji: 4
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 2 łyżeczki Przyprawy fajita Casa de Mexico
- 2 łyżeczki Ostrego sosu z czerwonej papryki Casa de Mexico
- 250 gramów krewetek
- 200 gramów ryżu
- 1 ananas
- 2 łyżki masła ghee
- 2 owoce awokado pokrojone w kostkę
- Kolendra
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- Sól
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj wg instrukcji ja opakowaniu.
- Na patelni ma maśle ghee podsmaż 1 ząbek czosnku i dodaj ugotowany ryż. Dołóż paprykę, odsączoną kukurydzę, posyp przyprawą fajita, posól i regularnie mieszając duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Na patelni na łyżce masła ghee lub innego tłuszczu podsmaż 2 ząbki czosnku i dodaj krewetki. Smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie posól i polej ostrym sosem z czerwonej papryki Casa de Mexico, wymieszaj.
- Ananasa przekrój na pół i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i dodaj do ryżu na patelni i wymieszaj. Do gotowego ryżu dodaj krewetki i wymieszaj wszystko razem.
- Awokado wymieszaj z pomidorkami, posól i polej sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę.
- Ryż z krewetkami przełóż na wydrążonego ananasa (lub do miseczek), skrop sokiem z limonki i posyp kolendrą. Podaj z salsą z awokado.