Odkryj wyjątkowy smak w naszym przepisie na Wrap z krewetkami i salsą z mango! Ta pyszna i szybka potrawa będzie idealnym rozwiązaniem na obiad lub lekką kolację. Dzięki połączeniu soczystych krewetek, aromatycznej salsy z mango i ostrych akcentów papryki jalapeno, każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gotowi na kulinarne doznania? Za przepis dziękujemy yummy_fotografia_kulinarna.
- Czas przygotowania: 35 minut
- Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 Wrapy pszenne 20 cm Casa de Mexico
- Ostry sos z czerwonej papryki jalapeno Casa de Mexico
- 1 dojrzałe mango
- 250 gramów gotowanych krewetek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 limonki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu light
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
- Sól
Przygotowanie:
- Wrapy lekko zwilż i połóż na gorącej, suchej patelni. Podpiekaj z dwóch stron, aż na powierzchni pojawią się lekko przypalone kropki.
- Na drugiej patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Krewetki umyj, osusz i smaż przez 2-3 minuty z obu stron, dodaj 2 łyżki stołowe sosu jalapeno, sól i odrobinę soku z limonki, wymieszaj i duś na wolnym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
- Mango obierz i pokrój w kostkę. Dodaj świeżą kolendrę, sok z cytryny i wymieszaj.
- W małej miseczce wymieszaj majonez light, jogurt i sos jalapeno. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj.
- Sezam podpraż na suchej patelni.
- Na podpieczone wrapy wyłóż salsę z mango, dodaj krewetki oraz kolendrę. Całość posyp lekko podprażonym sezamem i polej sosem.