Rozgrzewający krem z dyni z pikantnym twistem! Aromatyczna dynia, kremowe mleczko kokosowe i ogniste jalapeño tworzą połączenie, które pobudzi każdy zmysł.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut i 35 minut pieczenia
Ostrość: 1
Składniki:
- garść Chipsów nachos kukurydzianych o smaku serowym Casa del Sur
- 12 Papryczek Jalapeno czerwonych krojonych Casa del Sur
- 2 łyżeczki Ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno Casa del Sur
- 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g dyni hokkaido
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 główka czosnku
- 10 ml oleju
- sól i pieprz czarny do smaku
- 50 ml soku z limonki
- ½ pęczka kolendry – listki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Warzywa (dynię, cebulę, marchew, pietruszkę i czosnek) pokrój w kostkę, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, polej olejem, delikatnie posól i piecz w piekarniku w 180°C przez 35 minut.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj mleczko kokosowe. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
- Gorącą zupę podawaj z nachosami, papryczkami jalapeno i kilkoma kroplami sosu BBQ. Całość udekoruj świeżą kolendrą.