fbpx

Chicken tacos z sosem teriyaki

1023 1024 Casa del Sur

Szukacie inspiracji na imprezową przekąskę? Wraz z jakjalubiejesc mamy dla Was przepis na tacosy z kurczakiem w aromatycznym sosie teriaki i pyszną salą z pomidora i awokado. Nasze gotowe kukurydziane muszelki do taco sprawią, że przepis wykonasz w zaledwie 25 min.

  • Czas przygotowania: 25 min
  • Poziom ostrości: 0
  • Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 6 muszli kukurydzianych tacos
  • 1 łyżka sosu Teriyaki
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki tartego sera mimolette
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z mąką kukurydzianą i smaż na oliwie z oliwek.
  2. Pod koniec dodaj sos Teriyaki i zdejmij z ognia.
  3. Awokado wydrąż i ugnieć widelcem na gładko. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Pomidora (bez miąższu) i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj, dopraw i skrop sokiem z limonki.
  5. Do muszli nałóż kolejno awokado, kurczaka, sałatę i pomidora.
  6. Ułóż w naczyniu i posyp delikatnie serem.
  7. Zapiecz w 200’C około 10 minut. Po wyciągnięciu posyp posiekaną kolendrą.

Polecane produkty