Wypróbuj jedną z najlepszych opcji na wyjątkowy wieczór ze znajomymi – nachos! A te domowe, stworzone według własnych preferencji smakowych smakują najlepiej. Podaj je z własnoręcznie przygotowanym dipem guacamole z awokado, limonką i aromatyczną kolendrą. Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.
- 4 porcje
- Przygotowanie: 10 minut
- Gotowanie: 30 minut
Składniki:
- 2 wrapy pszenne
- 125 g salsy Verde
- 125 g salsy meksykańskiej
- Ostra papryka mielona
Guacamole:
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 awokado miękkie
- ½ cebuli czerwonej pokrojonej w kosteczkę
- 8 pomidorków koktajlowych drobno pokrojonych
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
Sposób przygotowania:
- Wrapy potnij nożyczkami lub nożem na małe trójkąty.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Nachos przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie oprósz je ostrą papryką, Piecz przez około 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nachosy się nie przypalają. Gdy będą gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Do miseczki włóż awokado i rozgnieć je widelcem. Dodaj sok z limonki, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w małą kostkę pomidorki, kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz przyprawić szczyptą soli.
- Nachosy podawaj z guacamole oraz salsami.