Mięsne taco ze słodką nutą żółtego jackfruita? Czemu nie! Dodaj do tego kilka kropel ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno, kawałki kurczaka i pyszne taco gotowe.
- 4 porcje
- Czas: 35 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 opakowanie taco shells
- 1 puszka jackruita zielonego szarpanego pokrojonego w paski
- 200 g sosu do taco
- 2 łyżeczki ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
- 200 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 150 g dyni hokkaido pokrojonej w nieduże kawałki
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżka oliwy
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz czarny do smaku
Do podania:
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 limonka pokrojona w cząstki
Sposób przygotowania:
- Dynię skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż będzie miękka. Następnie przełóż ją do blendera, dodaj serek, sos z jalapeno i zmiksuj na konsystencję puree.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż kurczaka, dodaj pokrojoną cebulę, jackfruita i całość smaż na rumiany kolor. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj sos do taco. Ponownie wymieszaj.
- Taco shells posmaruj puree z dyni, następnie wypełnij środek farszem, posyp kolendrą i skrop limonką.