Pora na wegańską przekąskę w meksykańskim stylu! Flymetothespoon przygotowała szybki przepis na tacos z szarpanym jackfruitem. Ten egzotyczny owoc to świetny zamiennik mięsa, który idealnie komponuje się z pikantnymi dodatkami ¡Que aproveche!
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny marynowania
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 2
Farsz:
- 45 g pasty z czarnej fasoli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 565 g szarpanego zielonego jackfruita
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
- sok z ½ pomarańczy
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
- 6 muszli do tacos
- 3 łyżki sosu do taco
- 3 papryczki jalapeno
- 50 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- ½ limonki
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i przyprawami. Wrzuć do środka jackfruita i marynuj przez co najmniej 2 godziny lub całą noc w lodówce.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Po 2 minutach wlej 2 łyżki sosu taco. Dodaj jackfruita i sok pomarańczowy i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodaj fasolę i wymieszaj.
- Przełóż gotowy farsz do tacos. Potem w muszlach ułóż czerwoną kapustę i jalapeno. Polej pozostałym sosem i posyp kolendrą. Całość można skropić sokiem z limonki.